Rasoklė

Pajūrio alyvų enflioražas (enfleurage)

Birželio 4 d., 2013

Ne visų augalų nuostabius kvapus įmanoma „pagauti“ distiliuojant.

Kai kurių, pvz.: alyvų, pakalnučių, darželinių jazminų ir t.t., kvapniosios molekulės yra labai jautrios kaitinimui ir distiliuojant tiesiog suįra. Todėl kartais tenka naudoti senovinį būdą - enfleurage - kvapui užfiksuoti.
Atostogaujant Juodkrantėje neatsispyriau alyvų kvapui ir pabandžiau jį „įsidėti“ į mažą stiklainėlį. Štai kokia istorija:


Nors Lietuvoje alyvos jau senokai nužydėjo, mūsų pajūryje praeitą savaitę jos dar labai kvepėjo.


Naudojau kokosų aliejų.


Nemažai laiko teko paskirti vabalėlių išprašymui iš žiedelių.


Gerai kai buvo trys poros rankų, tai darbas ėjosi kur kas greičiau.


Na, o už darbą būna atlyginta septynlapiais žiedeliais. Sako - laimę neša. Ar jūs tokį radote?


Ir tokį darbą reikia atlikti kuo daugiau kartų... Mums pavyko žiedelius pakeisti 10 kartelių.

Tačiau supratau, kad norint gero rezultato, reikėtų padirbėti bent dvigubai ilgiau...
Žiedelius pakeisti nemažiau 20 kartų.

Bet atostogos pasibaigė, alyvos nužydėjo, o kokosų aliejus vos vos dvelkia alyvų aromatu.
Vieną žinau, tai pirmas, bet tikrai ne paskutinis mano bandymas :)



Į sąrašą