Rasoklė

Šalčiai - tinkamas metas rinkti spyglius!

Sausio 2 d., 2017

Pušų spyglių stebuklas

Žali pušų spygliukai, tai tarsi augalų kraujas, padedantis mūsų kraujotakai apsivalyti ir pašalinti susikaupusius negerumus.

Šviežiuose spygliuose gausu ne tik chlorofilo, bet ir karotino bei reikalingiausių žmogaus organizmui vitaminų: C, K, P, E, PP, B1, B2, B3, B6, taip pat kobalto, geležies, mangano, aliuminio, vario, fitoncidų, eterinio aliejaus, fitohormonų, bakteriostatinių (slopinančių bakterijų dauginimąsi) ir antihistamininių (antialerginių) medžiagų. 
Spygliai vartojami avitaminozės, ypač trūkstant vitamino C, gydymui ir profilaktikai.

 

Preparatai didina imuniteto atsparumą, stiprina organizmą, lėtina senėjimo procesus, pasižymi nervus raminančiu, nuskausminančiu, antivirusiniu, antiseptiniu, atsikosėjimą lengvinančiu, šlapimą, prakaitą ir tulžį varančiu veikimu.

Ne veltui gamtoje taip surėdyta, kad žiemą, kai labai sumažėja natūralių vitaminų ir mikroelementų šaltinių, pušų spygliuose vitamino C būna dvigubai daugiau nei vasarą.

Galim pasidaryti patys

Aišku, skinti šakeles reikėtų kuo toliau nuo miesto, švarioje aplinkoje, saugant augalus. 
Spyglius geriausia naudoti ką tik nuskintus. Jeigu norite pasiruošti atsargų, galima laikyti nuskintas šakeles po sniegu arba nukarpytus spyglius šaldiklyje, taip galite pasiruošti atsargų net trims mėnesiams.
Laikant šilumoje labai greitai mažėja karotino kiekis.

Tačiau, dabar, kai žiema tik įsibėgėja, neverta prisiruošti daug atsargų, geriau dažniau išsiruošti į gamtą ir prisirinkti šviežių spyglių, prikaupusių stiprybės, taip reikalingos mums.

Aš nukeliauju į pamiškę, nusiskinu po kelias šakeles nuo pušies apatinės dalies (negalima skinti šakelių nuo jaunų pušų – iki 10 metų amžiaus, nebent jos ruošiamos kirtimui). 
Tuomet namuose, nukarpau spygliukus, kad ant šakelių liktų sakingi spyglių pagrindai.
Spyglius nuplaunu, susmulkinu. Galima supjaustyti ar permalti su malimo mašinėle.
Litrą smulkintų spyglių užpilu puse litro šalto virinto vandens, įpilu du šaukštelius obuolių acto (galima naudoti citrinos, spanguolių sultis). Tuomet pridengiu audiniu ir laikau tris dienas tamsioje vietoje kambario temperatūroje. Po trijų dienų perkošiu, laikau šaldytuve. Prieš vartojimą galima šiek tiek atskiesti šiltu vandeniu, paskaninti medumi. Per dieną, dalimis, galima išgerti iki 1 stiklinės šio gėrimo. Paruošus silpnesnį gėrimą, galima duoti gerti ir vaikams.

Štai dar vienas, greitesnis būdas pasiruošti vitamininio gėrimo. Du valgomus šaukštus nuplautų ir susmulkintų pušų spyglių užpilti stikline verdančio vandens, uždengti ir palikti nakčiai. Ryte perkošti ir gerti po vieną valgomą šaukštą keturis kartus per dieną.

Skanus ir naudingas, ypač mėgstamas vaikų yra spygliukų sirupas.
Pusę litro nuplautų ir susmulkintų pušų spyglių užpilti 1 stikline cukraus. 
Laikyti tamsioje vėsioje vietoje uždengus. Taip paruoštus išlaikysite iki vasaros. 
Iš gautos masės galima gaminti vitamininį gėrimą.
Du šaukštus „saldžių spygliukų“ užpilti litru šalto virinto vandens, tris dienas palaikyti, perkošti. Gerti šio užpilo reikėtų po pusę stiklinės du kartus per dieną.

Žinoma, galite prisirinkti ir prisidžiovinti spygliukų kvapniems arbatų mišiniams, aromatinėms ir atpalaiduojančioms vonioms, plaukus stiprinantiems nuovirams.


Į sąrašą